Loading...
Skip to Content

Verduurzaming in fashion creëert kansen voor re-commerce

Home  News  Verduurzaming in fashion creëert kansen voor re-commerce

VERDUURZAMING IN FASHION CREËERT KANSEN VOOR RE-COMMERCE

Fashion rental platform &-ONWARDS biedt modemerken een extra revenue model


6 APRIL 2022 – In de fashion industrie is verandering urgent, duurzaamheid de norm en circulariteit de toekomst. Echter het opstarten van een circulair business model is voor veel modemerken niet eenvoudig of rendabel. Een circulaire economie ziet er daarentegen gezien de impact op milieu, maatschappij én marktpotentieel juist veelbelovend uit.
Want re-commerce zoals rental & resale creëert voor modemerken, die vooral in wholesale actief zijn, een nieuw revenue model en tegelijkertijd de kans om te verduurzamen. Het nieuwe fashion rental platform &-ONWARDS biedt deze mogelijkheid die modemerken -zonder grote investeringen - meeneemt in de duurzame transitie van lineair naar circulair én voorziet in een hogere winst per fashion item.

 

FUTURE PROOF FASHION

Het rental platform &-ONWARDS, onderdeel van moederbedrijf COLLECTIVE EFFORT, presenteert middels een geheel nieuw circulair fashion systeem een alternatieve manier van aanbieden én consumeren van kleding. &-ONWARDS stimuleert iedereen om kleding niet langer te bezitten maar tijdelijk te gebruiken. Premium fashion items kunnen wegens hoge en duurzame kwaliteit, mits met zorg behandeld, namelijk meerdere cycli gedragen worden. Consumenten huren in de toekomst via het platform fashion items van hun favoriete premium modemerken tegen een fractie van de originele retailprijs en geven deze na gebruik weer door zodat anderen ze ook kunnen dragen.

Modemerken ontvangen over ieder door &-ONWARDS verhuurd product, bij iedere loop opnieuw, een vast commissie percentage. Deze zogenaamde commissie constructie is nieuw voor de modewereld maar levert merken veel voordelen op. Aangezien premium fashion items gemiddeld tien keer verhuurd kunnen worden, draaien modemerken -zeker in vergelijk met het bestaande wholesale model- hiermee genereren de merken een omzet per product die de wholesale/ inkoopprijs ver overstijgt.

In feite is verhuur voor de modemerken een lange termijn ROI-model dat meer marge oplevert, met een langere terugverdientijd. Door verhuur hoeven modemerken minder in te kopen of te produceren, belanden minder producten in de sale en kunnen ze duurzamer met hun voorraad omgaan. Modemerken bepalen zelf of zij eigenaar willen blijven van de kleding met het commissie model of dat ze dit ownership (inclusief de recycling) overdragen aan &-ONWARDS (wholesale). Deze keuze heeft invloed op het verdienmodel voor de modemerken omdat de merken met hun ownership  naast een commissie percentage tevens profiteren van post rental inkomsten bij resale.

Ook de consument zal er in de toekomst voor kiezen enkele items die vaker gedragen worden en duurzaam zijn om te kopen, wel in bezit te hebben. Zo zal in de kledingkast van de toekomst usership van bepaalde items altijd gecombineerd worden met ownership van weer andere items.

Deelname aan het rental platform &-ONWARDS levert modemerken dus aanvullend op hun bestaande business (verkoop) een extra revenue model op (verhuur) dat meer omzet haalt uit één kledingstuk. Modemerken kunnen op deze manier hun winst verhogen zonder meer te produceren.

 

WINSTGEVENDE CIRCULAIRE BUSINESSMODELLEN

De verschuiving van bezit naar gebruik is niet nieuw. Na de opkomst van lease-auto’s een aantal decennia geleden, poppen succesvolle fashion rental concepten internationaal als paddenstoelen uit de grond. &-ONWARDS is het eerste rental platform in ons land dat de abonnementsvorm toevoegt aan het bestaande re-commerce aanbod en dat rental & resale mogelijkheden aanbiedt voor zowel vrouwen als mannen.

&-ONWARDS reikt modemerken vanaf dit voorjaar drie verschillende manieren aan waarop premium fashion op duurzame wijze kan worden aangeboden op het platform:

- een maandelijks abonnement: rental subscription;
- eenmalig huren: short rent;
- gebruikt cq. duurzaam verkoop: re-commerce.

Hiermee voorziet &-ONWARDS modemerken in drie aantrekkelijke, toegankelijke en winstgevende circulaire businessmodellen die het spanningsveld opheffen tussen economisch en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Immers door rental & resale te normaliseren verlengt de levensduur van elk kledingstuk, wordt de vraag naar grondstoffen gereduceerd en worden maatschappij en milieu (met lagere CO2 uitstoot en waterverbruik) minder belast. Nadat de kleding niet meer draagbaar is, kan het gerecycled worden of is het veilig afbreekbaar. Voor veel modemerken is re-commerce de kans om verdere stappen te zetten in de verduurzaming van hun business.

 

HET EERSTE FASHION-AS-A-SERVICE PLATFORM

Modemerken die hun kleding willen aanbieden via het rental platform &-ONWARDS hoeven slechts hun producten beschikbaar te stellen en &-ONWARDS regelt de rest. Middels een zorgvuldig opgebouwde duurzame keten rondom het platform wordt de kleding bij iedere loop bezorgd, opgehaald en met zorg gereinigd; zowel consumenten als modemerken worden hierbij volledig ontzorgd. Dit noemt &-ONWARDS ‘fashion-as-a-service’.

Het platform wordt aangestuurd door drie belangrijke core processen; naast de reversed logistic staan E-com en IT centraal. COLLECTIVE EFFORT, de impact gedreven organisatie met een toekomstbestendige visie op fashion en retail achter &-ONWARDS, voorziet in deze gehele logistieke infrastructuur en technologie.

Doordat &-ONWARDS met de technologie ook inzichten genereert op basis van Big Data en Deep Data en deze deelt met alle partners en de industrie, krijgen modemerken de kans waardevolle informatie en kennis te vergaren over klantbehoefte, productmaterialen en productietechnieken. Op deze manier is het platform samen met alle deelnemende partijen een katalysator voor de verduurzaming van de fashion industrie.

Het platform maakt tevens voor modemerken hun premium fashion (met hogere retailprijs) toegankelijk voor een grotere groep, en dus veel nieuwe consumenten doordat deze items op het rental platform voor consumenten beschikbaar zijn tegen een fractie van de originele retailprijs. Dankzij de diverse voordelen uit deze win-win situatie zijn de diensten van rental platform &-ONWARDS zeer interessant voor modemerken.

Voordelen deelname fashion rental platform &-ONWARDS:

 • Laagdrempelige en snelle instap (10-25 maatseries in de try out periode);
 • Geen investering vereist voor gebruik nieuw circulair fashion systeem;
 • Reductie gebruik grondstoffen en lagere impact milieu;
 • Verlenging levensduur en daardoor meer omzet uit één fashion item;
 • Gemiddeld 60% meer revenue t.o.v. de wholesale opbrengst per item;
 • Optimalisatie van voorraadbeheer;
 • Bereik van een grotere, nieuwe groep consumenten;
 • Nieuwe (product) inzichten o.b.v. gedeelde Big Data.

 

JOIN &-ONWARDS IN DE TRANSITIE VAN LINEAIR NAAR CIRCULAIR

De manier waarop fashion gemaakt, verkocht, gedragen en hergebruikt wordt, moet radicaal veranderen. Overschotten in de fashion industrie zijn te groot en kledingkasten puilen uit met o.a. teveel ongedragen kleding. De beweging die in gang wordt gezet, vereist een andere mindset bij alle partijen. Om te veranderen naar een geheel nieuw circulair fashion systeem is samenwerking in de keten cruciaal; alleen samen kunnen we de hele mode industrie verduurzamen.

Ben je als premium modemerk (vooral actief in wholesale) geïnteresseerd in de toekomst van duurzame fashion? Dan is &-ONWARDS op zoek naar jou! Check de mogelijkheden om te participeren in het vernieuwende, duurzame rental platform &-ONWARDS. Dit voorjaar start het platform met de try out en in najaar 2022 vindt de officiële lancering plaats. Reageer snel.

Voorwaarden deelname fashion rental platform &-ONWARDS:

 • Pioniersmentaliteit;
 • Duurzaamheid & transparantie onderdeel van bedrijfsstrategie;
 • Intentie om op langere termijn een partnership aan te gaan;
 • Premium collectie passend bij assortiment &-ONWARDS;
 • Inbreng in try out periode 10 tot 25 maatseries;
 • Geen onboarding fee tijdens de try out periode;
 • Product levering naar keuze via commissie of hybride constructie;
 • Beschikbaar stellen van beeldmateriaal;
 • Bereidheid medewerking marketingactiviteiten &-ONWARDS.

 

Stap als één van de eerste in en neem direct contact op met co-founder Richard van den Berg (+31 62 14 07 118 ) of stuur een LinkedIn bericht aan hem om een afspraak in te plannen.

Comments

CONTACT

Do you have a question, would you like to collaborate or do you want to share something? Please contact Nicole Speksnijder, she will be happy to help you.

Whatsapp
+31 (0)6 510 484 28
Address
Crown Business Center
A. Hofmanweg 5a
2031 BH Haarlem
Email
.(JavaScript must be enabled to view this email address)